2011/09/18

Dock blev det Köpenhamn och Zwanze Day för mig...

Jag har nämnt Zwanze Day och mina förhoppningar om det i ett tidigare inlägg. Mina förväntningar var höga på kvällen. Mina förväntningar infriades, minst sagt.

När jag kom till Köpenhamn och således även Mikkeller Bar visade sig att Blafa (Johan) från BSF-forumet tillsammans med sin vän Anton och ytterligare Fredrik från Malt, humle, jäst och vatten redan var där. Aja, detta gjorde att jag satte mig med de och började dricka öl. En fin fatlista, som alltid på Mikkeller Bar, gjorde att jag stod och valde ett tag bland alla fantastiska öl som fanns där... till slut föll valet dock på Mikkeller Tiger Baby, en pale ale kryddad med passionsfrukt och mango som bryggdes för bandet Tiger Babys tredje albumrelease. Humlig, syrlig och fruktig öl som passade perfekt att starta kvällen med. Därefter fick jag med nöd och näppe ett glas Mikkeller/Three Floyds BooGoop, en bovete-barley wine, då fatet precis då tog slut... puh!

Där någonstans lämnade Fredrik oss och Adam_B från forumet dök upp... vilket såklart gjorde att vi var tvungna att korka upp en alldeles speciell flaska för ändamålet :P
Lotten föll på Drie Fonteinen Hommage... en one-off hallonlambic från fantastiska Drie Fonteinen. Sällsynt som satan... och med all rätt... detta var en helvetes god öl. Spontant kunde man knappt tro att flaskan var fyra år gammal med tanke på den explosiva, fräscha hallonaromen man kände så fort man öppnade flaskan. Inte heller syran var oerhörd vilket gjorde den fantastiskt fräsch och lätt. När man sedan började analysera ner den ytterligare så upptäcktes torkade och kanderade fruktsmaker och en maltsötma framträdde som framhävde syran allteftersom glaset värmdes upp. De friska hallonen blev också mer tillbakadragna vilket öppnade upp för en helt ny dimension av smaker. En riktigt, riktigt fantastisk öl må jag säga... fan alltså.

Tom flaska ledde också till tom mage... pojkarna i mitt sällskap hade uppenbarligen stenkoll på pizzeriorna i Byen och tog mig till ett utlovat grymt pizzaställe som dessutom praktiskt låg precis bredvid världens i särklass bästa kiosk, Kihoskh! Vi kilade in, beställde lite käk och brände lite tid i Kihoskh kikandes på lite öl. Dessa 15 minuter var några av de bäst spenderade i Köpenhamn igår... Adam lyckades hitta en flaska Drie Fonteinen Malvasia Rosso bakom några andra Drie Fonteinen-flaskor till min och Johans stora förvåning... på grund av Johans dåliga reaktionsförmåga lyckades jag sno åt mig flaskan först och traskade lyriskt fram till kassan med min flaska... wow... den här har jag velat ha väldigt länge nu. Ytterligare plockade jag på mig en flaska Black Tokyo Horizon som jag också väntat på i ett tag nu... min plånbok grät en aning dock.

Pizza äts upp och klockan är snart 20:00, vilket innebär att Crooked Moons nya ölbar, Fermentatoren, har sin smygpremiär strax... vi måste såklart dit! Efter en förvirrad, om än trevlig, promenad hittar vi till slut den där baren och smakar på några goda Crooked Moon-brygder innan vi beger oss mot Zwanze Day på Ølbutikken. Jag kan tipsa om att Crooked Moon Darkness, Wit och Lawnmower alla tre är galet bra öl!

Väl på Zwanze Day träffade vi ett par ölnördar utanför och snackade lite i väntan på att de skulle öppna. Först i kön traskar jag därefter in och köper mig två färska Fou' Foune och ett glas Zwanze 2011 och sätter mig därefter vid bordet i Ølbutikken och snackar lite öl med alla andra som gjort detsamma. Ölen i sig, däremot, var inte lika intressant som jag hade hoppats på. Fruktig och god med en förvånansvärt skarp syra baserat på dess ålder, men lite tråkig och simpel. Den är helt enkelt för ung i min mening och ett eller två år hade den gärna behövt för att komma till sin rätt. Synd bara att den förmodligen inte kommer existera om ett till två år... och även om den kommer det kommer jag bara kunna dricka den på Cantillon-bryggeriet i Bryssel. Drygt.

Nu började dock snart bli dags att åka hem... vi stannade dock vid Mikkeller Bar på vägen då de skulle koppla på några sällsynta Cantillon på fat, men då detta först skulle göras 22:00 och våra (mitt, Adams och Antons) tåg skulle gå 22:30 blev det att hoppa detta. Till mitt stora förtret visade det sig såklart efteråt att ett av faten som kopplades på var Fou' Foune... helvete också!

Men trots den lilla negativa detaljen på slutet var gårdagens kväll helt fantastiskt både ölmässigt och sällskapsmässigt. Biljetten till Köpenhamn var väl, väl värd pengarna och jag kommer länge minnas vissa av de ölen som dracks igår!

/Viktor

Det jag fick med mig hem igår... bra skit!


2 kommentarer:

  1. Låter som en helt fantastisk kväll! Är fedt pepp på Fermentoren på onsdag.

    SvaraRadera
  2. Det var verkligen en fantastisk kväll, synd att du inte kunde komma. Då jag inte tror att Fermentatoren kommer toppa den kommer det nog vara riktigt nice det också... det var ett bra mysigt ställe.

    Se bara till att smaka Croocked Moon Darkness och deras Wit... fantastiska grejer!

    SvaraRadera