2012/02/15

Förvirringen med tickers...

Hela grejen med att betygsätta öl är enormt populär. Hemsidor som RateBeer och BeerAdvocate är omåttligt populära där man kan kolla upp och betygsätta så gott som alla kommersiellt utgivna öl som exister (inom rimliga gränser). De mest ihärdiga medlemmarna på RateBeer är uppe i över 20000 betygsatta öl, vilket är en helt enorm mängd. Det är inte ovanligt att dessa tickers betygsätter över 400 öl i månaden. Sättet detta görs på är genom små smakprov och en provsmakningsgrupp som delar med sig av öl.

Nu till mitt problem med hela konceptet. Öl för mig är en njutning och inget annat. Det är en njutning som har övergått till ett enormt intresse, i och för sig, men fortfarande är njutningen mitt huvudfokus. Men som med alla intressen så är det lätt att falla in i en samlartrend där man vill smaka mer och mer nytt och få tag på fler och fler svåråtkomliga, i detta fall, flaskor. Däremot så känner jag att så kallade tickers har tagit denna del av intresset till en absurd överdrift. Jag kan personligen inte förstå hur man kan få ut samma njutning av en öl när man bara dricker ett litet smakprov av den, jag kan verkligen inte det. Men man ska inte förstå mig fel, jag bryr mig faktiskt inte om människor väljer att ticka ölen istället för att njuta av den, jag kan bara inte förstå att man medvetet väljer att ticka före att njuta.

Sedan kan man kanske säga att dessa tickers njuter lika mycket av att ticka som av att dricka ölen normalt, men även detta kan jag faktiskt inte förstå, i alla fall inte om man talar om att dricka öl. För mig är tickande bara en samlarhobby där ölen står i centrum istället för något annat medium. Nej, ölets smak bör stå i fokus när man dricker det, tycker jag, och fastän tickande är kul på sätt och vis är det bara en liten del av det roliga när man dricker öl.

/Viktor


Tick tack...

3 kommentarer:

 1. Som nybliven medlem på RateBeer har jag ännu inte lagt märke till denna typen av medlemmar. Precis som du skriver; ett litet smakprov kan ge en helt annan uppfattning om en öl än en hel flaska, uppslagen i ett bra glas. Det finns många instanser som försvinner i upplevelsen om du "bara" gör den bedömning efter ett litet smakprov. Låter lite grand som ett systematiskt behov av att skaffa sig uppmärksamhet som här dessutom har slagit över ganska rejält. Jag har ännu så länge ett ganska begränsat antal "Rates" och samtliga bygger på helflask och/eller helglas (från fat), vid minst ett tillfälle.

  SvaraRadera
 2. Tickers väljer inte öl för att njuta de väljer öl för att höja sin count. Helt menlöst om du frågar mig. De dricker hellre en blandad korg lettisk industrilager som de inte testat förut framför en grym öl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är det som också är mitt problem. Samtidigt har jag träffat en hel del tickers som i mina ögon verkar uppskatta god öl, och det är samtidigt på det sättet de har börjat ticka, genom att njuta av ölen från början. Men vissa behöver däremot en extrem hobby, och vissa har hittat denna hobby i ticking.

   Radera