2011/11/07

Vardagsöl och kladdkaka

Hallå där!

I mitt förra inlägg nämnde jag "vardagsöl", vilket är något jag tycker är viktigt. Vad jag menar med vardagsöl är alltså kanske inte en öl som är trist eller något, den ska helst vara så god som möjligt, utan jag syftar mer på att man kan få tag i ett par flaskor god öl enkelt och billigt. Utan att stå och köa ett visst datum, utan att göra ett ölbyte med någon i ett annat land, utan att betala hundratals kronor. All heder åt mer sällsynta öl av än högre kvalitet, som är en helt annan smakupplevelse, men jag vill också gärna ha något hyfsat gott som man kan dricka och låta smaklökarna njuta av utan att distraheras av smärta från plånbokens håll.

På Halloweenfesten i lördags drack jag en del bra vardagsöl, allihop var svarta då det passade temat. Jag drack Slottskällans Svart, Nils Oscar Coffee Stout, Nynäshamns Sotholmen Extra Stout och Slottskällans Imperial Stout. Alla dessa var sjukt goda, och kostar 20-35 spänn flaskan. Nils Oscars och Nynäshamns finns tyvärr inte i ordinarie sortimentet utan är på besök ett tag, men jag tycker att folk som gillar en lite lättare stout (inget som ska transporteras till det kejserliga hovet) ska köpa vars en flaska!
Sotholmen var en stor överraskning, mycket bättre än jag trott, verkligen fylld med smaker. Den presenterades också helt perfekt, hade ett stort och imponerande skum (som jag är avundsjuk på, jag vill kunna skapa ett sådant i mina egna öl), doftade underbart rostat och var tjock och krämig.
Nils Oscar Coffee Stout var inte lika wow, men klart trevlig. Kaffesmaken, som var ölens stora poäng, fick de till bra, den smakade inte sådär obehagligt av en kopp gammalt iskallt kaffe, som vissa kaffeöl gör.
I ordinarie sortimentet finns också Flying Dog Gonzo som är en awesome, svart "vardagsöl", men nästan lite för mycket ibland.

Dessa öl gör mig helt enkelt glad, det är viktigt att de finns! :)

--------------------

Idag är det kladdkakans dag, och jag ska nu ge mig iväg till affären för att köpa lite frysta bär (och kanske en Sotholmen?). Min flickvän har ett fantastiskt recept på kladdkaka:

3 dl socker, 1.5 dl vetemjöl, 4 msk kakao, 1 tsk vaniljsocker, 1/4 tsk bakpulver, 1/4 tsk salt. Blanda dessa torra saker i en skål, och tillsätt sedan de blöta sakerna; 2 ägg och 150 g smält smör. Blanda ordentligt.
Ställ in i ugnen på 200°C i c:a 15 min, mindre om formen är bred (så att kakan är tunn), målet är att den ska vara kladdig i mitten men inte flytande, låt sedan svalna utomhus eller i kylen någon timme. Servera med vispgrädde.
Vi brukar också pudra florsocker över för att det ser fint ut, och idag tänkte jag lägga till frysta bär till garneringen som ett litet experiment. Och kanske rentav lägga till lite svart vardagsöl till smeten...? ;)

/Martin


EDIT: Så här ser den färdiga kakan ut, men det blev ingen öl i.

2 kommentarer:

  1. Ett tips: Pröva samma recept utan bakpulver nån gång :)

    SvaraRadera
  2. Hej hallå ölbloggen! Nu har jag ju smygläst er ett tag så det är dags att ge sig till känna! Är som jag kanske nämnt ingen superöldrickare som ni men ska absolut prova nägra vardagsöl ur detta inlägg. Gillar ju god öl så detta bli kul!

    Vi ska ha filmkväll hemma och jag ska nog göra denna nätta kaka, ser ju fantastisk ut! Annars är ju Amandas kladdkaka helt gaaalet god...

    SvaraRadera