2011/11/18

Mjöd - Apis Jadwiga

Hallå där i stugorna!

Efter att ha läst i en liten tråd om mjöd på BeerSweden's Forum, som i sin tur baserats på recensioner i ölbloggarna Kornmalt och Portersteken, tog jag och beställde en flaska Apis Jadwiga från Systemets beställningssortiment! Mjödet levererades idag, och det korkades nyss upp. Jadwiga är en "póltorak", från polska Apis, vilket betyder att det är av en mjödsort som görs väldigt starkt (med ungefär 2:1-ratio mellan honung och vatten, massor av honung alltså) och sedan lagras länge, minst 6-7 år enligt de polska reglerna för denna mjödtyp.
Mjöd är en dryck som är känd för att behöva flera års lagring innan den blir riktigt bra, detta har antagligen att göra med att de flesta mjöd bryggs väldigt starka. Jadwiga är på 16%, vilket är mycket, men jag har faktiskt sett värre i mjödsammanhang.


Nå, rakt på sak då! Det luktar ganska spritigt, som ett starkt vin, träffande nog. Där tar likheterna med vin, och alla andra drycker, slut. Det är kanske mest likt ett riktigt sött barley wine i brittisk stil, men det är mycket sötare än så... Denna dryck smakar helt enkelt honung! Fast det blir på något märkligt vis inte för sliskigt, den går ner superlätt eftersom den är helt underbart len, förrädiskt len. Smaken är också ordentligt blommig!
Man känner inte på något sätt att mjödet skulle vara så starkt som det är, något jag tillskriver den långa lagringen och den goda balansen. Å andra sidan är det nog ingen risk att man fyllnar till alltför hemskt, detta är inget man dricker fort! Små långsamma sippar är det som gäller...

Det ska vara kryddat med hallon och nypon, vilka man inte alls känner smaken av, men som antagligen är hemligheten bakom den lilla syra och beska som känns bak i munnen och balanserar det hela en aning. Efter att jag druckit en lång stund nu börjar jag kanske känna av lite nypon i eftersmaken, men verkligen inte mycket (fast sedan har ju mjödet lagrats i många år också, vilket inte brukar vara snällt mot frukt och bär). Det är helt enkelt honungen som spelar förstafiol, och det märks att de verkligen valt ut god honung!
Här finns mer att läsa, Mjödhamnen är en riktigt bra sida!

Den här drycken kommer värma mig gott i vinter, och antagligen göra ett par ölintresserade vänner intresserade :) Väl värt sina 216 kr per 75 cl, den här flaskan räcker länge!
/Martin

1 kommentar:

  1. Oh, yeah, den är god. Jag tycker dock att półtorak är för sött. Mjödhamnens kommentar att det fungerar som substitut för punsch känns helt rätt. Föredrar deras dwojniak, den smakar väldigt likt, bara inte fullt så sött.

    Mjöd blir bara bättre med ålder också. Morsan hade en 18-årig (tror den var 18-årig iaf, den var bara något år yngre än mig) trójniak som vi delade en gång. Helt jävla sjukt.

    SvaraRadera