2011/03/08

Spontanjäst från Danmark, kan detta vara bra?!

Spontanjästa öl är lite av det svarta fåret bland öl. Det är öl som bryggs i urgamla bryggerier i Belgien som inte har städats på ett sekel (true story) allt för att bevara den unika belgiska floran av vildjäst och bakterier som ger lambik sin karaktäristiska smak.

Vad är då så speciellt med spontanjäst öl? Well, för det första tillsätts ingen jäst under bryggningsprocessen, utan man låter jäst och bakterier i luften och i tunnorna som ölen lagras i infektera den och jäsa. Dock har dessa vildjäster egenskapen att producera syror utöver alkohol som biprodukt av förbränningen av sockerarter. Detta gör att man får en syrlig öl av det hela, miltal från det som average Joe skulle kalla för "öl". Traditionellt bryggs denna öl likadant varje gång och lagras därefter x antal år på ekfat. Därefter blandas öl av olika lagringsgrader tillsammans för att bilda en slutprodukt. Ofta lagras denna blandning även extra på ekfat med massor av frukt tillsatt. Utan frukt kallas det för Geuze och med frukt blir det "fruktlambik" eller i fallen körsbär och hallon respektive Kriek och Framboos.

Nu är det så att puritaner anser att den enda jästfloran i världen som denna öl kan göras bra på finns i Belgien, men denna syn har flera gånger motbevisats, bland annat nyligen av en viss galen dansk; nämligen Mikkeller. Det som jag drack är Mikkellers version av en "framboos". Med andra ord, spontanjäst öl som har lagrats på ekfat med sjuhelvetes mycket färska hallon!

I alla fall korkades denna "Mikkeller Spontanframboos", som den heter, upp igår och avsmakades, och kort sagt så kan danskar också göra spontanjäst öl, helt klart. En syrlig symfoni av hallon, halm och ladugård tillsammans med en klockren underton av humle tillsammans med en väl balanserad bitterhet längst bak på tungan. Tasty shit.

Smaken av en lambik är definitivt inte för alla, men om du gillar jävligt sura saker så ta och smaka något från kanske "Cantillon" någon gång. Deras kriek (körsbärslambik) finns i Systembolagets ordinarie sortiment!

Lita på rosa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar